B 7.11 Ketoosi Urheilijan ylivoima- Paul Mason

Ketoosi urheilija saa Kehostaan Huimasti paremmin palavan ja tehokkaamman polttoineen käyttöönsä kuin Hiilihydraatti varastoilla- ja tankkauksella etenevä Urheilija- Niin Huippu Kestävyys Urheilija -kuin myös Voimailija Urheilija

Tämä KETOOSI ADAPTAATION opettaminen meidän Insuliini pöhöttyneille kehoille- ja Metabolisen Kytkimen jäykistäneille Suomalaisille Urheilijoille se vaatii noin 4-6 Kuukautta- eli saada opetettua keholle Ketoosi Adaptaatio- eli Ketoosi Ilmasto kehoonsa
Aivot Oppivat nopeasti ketoosien käytön- Mutta Lihaksien tottuminen vaatii hieman pitempään- ja Vaatii Ketoosi Ilmastoa- eli jatkuvaa Ketoonien mukanaoloa – ettei lihasten mitokondrioilta unonhdu tämä
Luiden Terveydessä kriittistä on Erergian ja Ravinteiden – joka tapahtuu sekin parhaiten KETO Ruokavaliolla- ja kriittistä on myös Proteiinien saatavuus

Tämä oppitunti tallennettiiin uusinta esitykseksi korjaamaan viimeikaista väärinymmärrystä ja mis- informaatiota koskien
KETOOSI RUOKAVALIOTA -ja
LUUSTOMME TERVEYTTÄ

Dr. Paul Mason
Huippu Urheilun ravinto Lääkäri- ja Tutkija sekä Kliinikko Lääkäri -FACSEP
MBBS (with Honors)- Sydneyn Yliopisto Australia
Fysioterapian kandidaatti-ja
Työterveyden Maisteri- Latrobe Yliopisto- Melbourne
Paul Mason on Autsralian Olympia Urheilijoiden Ravinto valmentaja
Paul esittää aina asiansa Tieteellisesti vankasti perustellen

05:58 ELI JOKA TAPAUKSESSA KETO ADAPTAATIO vaatii enemmän kuin 3 viikkoa
ja anekdoottisestsi-
Itseasiassa- Useat Urheilijat eivät koe saavuttavansa täyden suorituskykvyn potentiaalia kuin VASTA 4-6 KUUKAUDEN KULUTTUA- Keto Ruokavalion aloittamisesta
10:44 Katsotaan nyt Tutkimusta JOSSA Urheilijat olivat jo saavuttaneet
KETO- ADAPTAATION:
Tutkimus KETO Ruokavalioista 2016 ”Metabolic charasteritics of Keto-Adapted Ultra-endurance runners” Metabolism, 65 (3), 100-110
-linkki-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26892521/
Tämä tutkimus koski myös Eliitti Urheiljoita- 20 Ultra maratoonaria ja Iron Man- Pitkien matkojen Urheilijaa
-10 Heistä Korkea Hiilihydratti ryhmänä
– ja 10 Matala hiilihydraatti Ryhmänä
Ja nyt nämä Matala Hiilihydraatti ryhmään Urheilijat olivat olleet KETO-Ruokavaliollaan jo 9 KUUKAUTTA
Tutkimus toteutettiin 3-Tunnin Juoksumatto suorituksena 64 % Vo 2 max tasolla
KYSYMYS siis kuuluu- ONKO tehty Pitemmän ajan tutkimusta- jossa tutkitaan HARJOITUS TEHOJA (exercise efficiency)

15:34 KYLLÄ: Tutkimus 1980 ”Capacity for Moderate Exercise in Obese Subjects after Adaptation to Hypocaloric, Ketogenic Diet”
Department of Medicine, UNI of Vermont College of Medicine, Burlington, Vermont 050405
-linkki-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7000826/
Tämä on siis tutkimus vuodelta 1980- joka tutki HARJOITUS TEHOJA 6- VIIKON periodilla- Osallistujat KETO Ruokavaliolla ja heille turvattiin Electrolyytit Lisäravinteina
Mutta tutkimuksessa oli pieni Twisti- Koska KETO Ruokavaliolla Osallistujien paino putosi- Niinpä LOPPU TESTI suoritettiin vastaavilla Lisäpainolla repussa -kuin paino oli pudonnut- Kompensoimaan pudonnutta kehonpainoa
Samalla kun tämä kertoo hieman ”co- founder” efectiä lopputoksiin- TULOS oli SILTI Tilastollisesti Merkittävä – JA täytyy sanoa tutkimuksesta myös- ETTEI sen aikana HARJOITELTU lainkaan
16:07 Tutkimus tuloksista- Tutkimuksen alussa ennen painon putoamista Osallistujat käyttivät noin 1,88 litraa HAPPEA per Minuutti- Kontrolloidussa HARJOITUS TEHO testissä
JA kun tämä sama testi suoritettiin 6- viikon Tutkimuksen lopussa- Kun Repuissa oli ”kompensaatio”lisäkuormaa painonpudotuksista- Osallitujien HARJOITUS TEHO oli Parantunut – enää 1,5 Litraa HAPPEA per Minuutti – HUIMAA

LISÄKSI osallistujat kykenivät kävelemään Juoksumatolla 55 % pidemmälle ennen uupumista- kuin ennen KETO Ruokavalion aloittamista- HUIMAA

16:35 Kun kootaan nämä TUTKIMUS LÖYDÖKSET- josta voimme havaita että KETO RUOKAVALIO – Jossa on aikaa KETO-ADAPTATION syntyyn (4-6 kuukautta) Näin KETO ruokavalio voi lisätä HARJOITUS TEHOJA (exercise efficiency) Super Nova Tutkimusten 3-viikon tutkimusaika löydösten VASTAISESTI

16:49 Älkäämme unohtako – että HAPEN MÄÄRÄ (oxygen load) KETOONIEN valmistuksessa- Se rakentuu MAKSASSA- ja kun ne kuljetetaan Maksasta harjoitettaaviin LIHAKSIIN- NE ovat PALJON TEHOKKAAMPIA kuin HIILIHYDRAATTI substraatit
Tutkimus 2019 ”The impact of keto-adaptation on exercise performance and the role of metabolic-regulating cytokines” The American Journal of Clinical Nutrition
-linkki- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522012217

Näin saat suomenkieliset tekstit videoon

Ohjeet suomenkielisen tekstityksen aktivointiin

  1. Klikkaa asetukset (hammasratas)
  2. Teksitykset
  3. Englanti (automaattisesti luotu)
  4. Uudestaan tekstitykset
  5. Automaattinen käännös
  6. Valitse alasvetovalikosta Suomi.

00:00 Olen Paul Mason- Urheilu ja harjoittelu lääkäri Sydneystä- Tänään vien teidät Tutkimusten tielle- Matala hiilihydraatti KETO ruokavalion Ylivoimasta Urheilijan tehokkaaksi voimavaraksi -perinteiseen Korkea hiilihydraatti ruokavalioon verattuna
00:15 Kuten useimmat RAVINTO AIHEEN otsikot- MYYTIT- ja VALHEET ne vallitsevat yhteisössäämme
Tutkimuksin osoitan että Glycogeeni varastot saadaan täyteen KETOOSI Urheilijan Ruokavaliolla – Myös KORKEA tehoisessa urheilussa- eli Paremmin ja tehokkaammin palava polttoaine Ketoosissa käyttöömme

00:30 yksi energian lähde urheiljalle on Glycogeeni joka on varastoitu MAKSAAN ja LIHAKSIIN- josta voimme saada 2.500 kiloJoulea Energiaa
00:41 Ihon läpi otettu Näyte (needle biopsy) Tutkimusessa 1960 -luvulla Glycogeeni erityisesti LIHAKSISSA oleva Glycogeeni nähtiin suorituskykyä RAJOITTAVANA korkea tehoisessa Urheilussa
00:54 Ja kun otetaan huomioon että HIILIHYDRAATIT voivat ylläpitää ja uudistaa (replenish) Glycogeeni varastoja- Ja Pitkään on ajateltu että Hiilihydraatit ovat Välttämättömiä Korkea tehoisessa Urheilussa

01:04 Katso Graafi Hiilareiden Metabolisaatio – 1-8 päivän aikana eli Portaittainen Hiilareiden ”ylisyönti”eli Glycogeeni varastointi (keltainen) : Tietysti- Lihasten ja Maksan kyky keratä ja ylläpitää Glucogeeni ”hiilari” varastoja on RAJALLINEN- Kuten näemme tästä nimenomaan ”Hiilareiden TANKKAUS (stepwise over eating) TUTKIMUS” Maksassa 100 gr- Lihaksissa 500 gr glycogeeni ”hiilari” varastoja
01:14 Kun tämä Hiilareiden loppu kapasiteetti on käytetty loppuun- Ylimääräinen Tankkaus menee RASVA varastoon- Insuliinin toimesta

01:28 Tämä tuokin meidät toiseen tärkeään Kehon Enrgian varastointi paikkaan – eli KEHON RASVAAN- Rasvassa on TIIVISTETYSTI esim 65 kiloisella Urheilijalla jolla on vain 6 % eli noin 4 kg- kehonrasvaa- jopa 150.000 kilo Joulea ENERGIAA
MUTTA Korkea Hiilari Ruokavaliolla kehoon säilötty RASVA ei ole helposti käytettävässä muodossa (rasvan mitokodrioita sotkettu hiilareilla)
01:52 Tämä tarkoittaa- että kun Glucogeeni varasto on kulutettu loppuun- Korkea hiilari urheiljoiden on SYÖTÄVÄ itsensä maaliin

02:00 Kysymys siis kuuluu Voiko KETOOSI Urheilija saada käyttöönsä nämä Rasva Varastojen huimat energiat ?
02:08 Tutkimus 2017 ”Low carbohydrate, high-fat diet impairs exercise economy and negates the performance benefit from intensified training in elite race walkers”
-linkki- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28012184/
Tämä on erittäin hyvin julkistettu Tutkimus nimeltään SUPERVNOVA
joka yritti vastata tähän kysymykseen ”Voiko KETOOSI Urheilija saada käyttöönsä nämä RASVA Varastojen huimat energiat ?”
tämä oli logistisesti hankala tutkimus- 21 Maailman luokan Kilpa- kävelijää eri puolilta maailmaa – Noudattivat joko Korkeasti (HCHO) Keskikorkeasti (OCHO)tai ”Tiukasti ” Matala -Low Carb (LCHF) HIILIHYDRAATTI ruokavaliota – MUTTA vain 3 Viikon ajan- eli kolmen viikon kuluttua testattiin suorituskykyä
02:35 Katso tutkimus graafi- kehon Rasvan hapetus kyky- Kuinka HUIMASTI MATALA Hiilari ryhmä sai rasvoja Hapettumaan- Jotkut tutkitttavista jopa 1,9 grammaa minuutissa
03:00 ONGELMA on kuitenkin se- että vaikka kehonRasva hapettuisikin- se ei vielä tarkoita että se saadaan tehokkaasti Energia- käyttöön – eli KETO- ADAPTAATIO- joka sallii tehokkaasti RASVAN käytön energiaksi- SE vaatii pitemmän ajan kuin vain 3 viikkoa herkistyäkseen- (metabolinen kytkin) kuten tämä Super Nova tutkimusaika

03:22 Jotta ymmärtäisimme tämän Lopputuotteen Kehon-Rasvasta
Katsotaan KETOONEIDEN valmistusta ja käyttöä:
MAKSASSA
ENSINNÄKIN- Vapaat Rasva hapot (FFA) saapuvat siis Maksaan- (CPT-1) Beeta hapettuminen- ACAT-HMGCS- HMGCL- BDH- (MCT-1- ketooneja) tässä tapauksessa beeta hydroxibutyraattina- JOKA menee siis verenkierron kautta Lihakseen
Lihaksessa on useita askelmia käyttää beeta hydroxi-butyrattia- kunnes se on ACAT- asetyl co- JOKA voi sitten siirtyä ”krebs cycle”(TCA kierto (cycle)) kautta ja tuottaa ATP:ta ENERGIAKSI lihakseen

03:57 VAIKKA tämä näyttää tarpeettoman monimutkaiselta- TÄMÄ on juuri pointti- Eli vaikka RASVA on hapettunut- FFA CPT-1 kautta MAKSAAN- Tämä ei vielä tarkoita- että se on käytettävisssä ENERGIAKSI
04:06 Nämä Beeta Hydroxybutyraattien Kuljettajat (transporters)- Jotta ne pääsevät LIHAKSEEN- ja Entsyymit lihaksessa mahdollistavat sen muutamisen ATP energiaksi- TÄMÄ kaikki vaaatii aikaa- noustakseen ylös

04:19 KETOOSI – Ruokavalion alku vaiheissa- Kun Ketoonit ei vielä ole kunnolla käytössä- NE kertyvätkin eli accumuloituvat verenkiertoon- JA tämä vaatii MUNUAISTEN mukaan tuloa selvittämään tilannetta
Tutkimus 2012 ”high plasma Uric Acid concentration; causes and consequinces” Diabetology & Metabolic Syndrome 4 (1),12
-linkki- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22475652/
Tutkimus 2006 ”Renal Urate Transport; Rheumatic Disease” Clinics of North America 32 (2) 313-331
-linkki-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16716882/
Eli MUNUAISTEN mukaan tulo – Näemme sen VIRTSASTA- Kun aloitamme KETO Ruokavalion- usein havaitsemme korkeita tasoja Urinea Acidia- Virtsa Happoja -ja Ketooneja Virtsa Näytteessä – Jotka sitten laskevat ajan oloon

04:42 JA tämä onkin yksi syy NOPEAAN painon pudotuksen- KETO Ruokavaliolla- Jolloin Tämä potentiaalinen energia meneekin suoraan kaivoon nyt-
MUTTA Urheilja haluaa käyttää kaiken saatavissa olevan energian- Jolloin tämä nopea painonpudotus edustaa energian tuhlausta
04:58 Tutkimus 1965 ”the effects of starvation, high fat diets, and Ketone infusion on uric acid blance” Metabolism, 14 (2), 186-197
-linkki-https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0026049565800397
Eli voimme myös nähdä todisteen epätäydellisestä KETO adaptaatiosta VERENKIERROSSA- eli kun Ketooneita menee Virtsan mukana kaivoon- samalla havaitaan Ketoosi seerumitason nousu Verenkierrossa samaan aikaan
05:11 katso kuvaaja- Ylhäällä Virtassa ja alhaalla kuvaaja Ketooni seerumia Verenkierrossa
JA URIC ACID pudottaa tämän – ja tuloksena on väistämättömästi Uric Acid Virtsa hapon osuuden nousu VERENKIERROSSA
05:24 Tämä on Klinikallani näkemäni tulos- eli kuten näet KETO Ruokavaliolla- alkuun tulee Virtsa hapon osuuuden kasvu (uric Acid) 1.6.2018
JOKA sitten myös laskee kuten verikokeesta 20.9.2018 näemme

05:36 Itseasiassa pääosassa Tutkimuksia nähdään 4-6 Viikon kuluttua KETO ruokavalion aloittamisesta Virtsa hapon (uric acid) osuus Verenkierrossa laskee
Tutkimus 2018 tässä tutkimuksessa
”Weight loss, Improved physical performance, cognitive function, eating behavior and Metabolic profile in a 12-week ketogenic diet in obese adults” nutrition Research
-linkki- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30803508/
Tässä tutkimuksessa vuodelta 2018 sitävastoin nähtiin Uric Acid- Virtsahapon laskua vielä 12 viikon kohdalla KETO Ruokavalion alettua

05:58 ELI JOKA TAPAUKSESSA KETO ADAPTAATIO vaatii enemmän kuin 3 viikkoa
ja anekdoottisestsi-
Itseasiassa- Useat Urheilijat eivät koe saavuttavansa täyden suorituskykvyn potentiaalia kuin VASTA 4-6 KUUKAUDEN KULUTTUA- Keto Ruokavalion aloittamisesta

06:08 Eli ymmärtääksemme tämän SUPER NOVA Tutkimuksen 3 viikon
Tutkimusajan -liian lyhyen ajan KETO ADAPTAATIOLLE- Huolimatta havaitusta korkeasta Rasva Happojen – HAPETTUMISESTA
EI SIIS ole yllättävää- että suorituskyky Kilpa Kävelijöillä ei vielä nousssut 3- viikon tutkimus aikana- MUTTA Super Nova antaa tukea kuitenkin KETO Ruokavaliolle- SE silti huutaa pidemmän tutkimus-ajan tutkimusta

06:32 Super Nova tutkimus myös löysi että Matala hiilari ryhmä kärsi heikentyneestä Suorituskyvystä-
Katso Graafi tutkimukseen – JOSTA näemme Lisääntyneen HAPEN Tarpeen verenkierrossa kontrolloidussa urheilu- suorituksessa
Tutkimus 2017 ”Low Carbohydrate, high-fat diets impair exercise
economy and negates the performance benefit from intensified training in Elite Race Walkers” The Journal of Physiology, 595(9), 2785-2805
-linkki- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28012184/
06:43 Tämä ei siis ole yllättävää- kun kyse oli vain 3- viikon tutkimus ajasta Super Nova tutkimusessa- JOSSA EI päässyt KETO ADAPTAATIOTA vielä Syntymään

06:48 Kiinnostavaa on myös se- että SUPER NOVA Tutkimuksen Tekijät löysivät vanhan Tutkimuksen vuodelta 1920 – joka myös näki vähentyneen suorituskyvyn KORKEA RASVA Ruokavalion ryhmässsä
07:03 Silti kiinnostavaa- MYÖS tämä Tutkimus vuodelta 1920 oli vain 3-viikon pituinen tutkimus
ELI Suorituskyky KETO ja Korkea Rasva ryhmässä laskee LYHYT AIKAISESTI- joka siis tarkoittaa epätäydellistä KETO ADAPTAATIOTA- joka johtuu lyhyestä tutkimusajasta

07:18 On myös muita merkittäviä RAJOITTEITA- koskien SUPER NOVA Tutkimusta
YKSI on kyse ELEKTROLYYTEISTÄ -tarkemmin SODIUMISTA ja POTASSIUMISTA

Aloitetaan SODIUMISTA- jota on 40 % osuudella normaalista Pöytäsuolasta- JA se se on VÄLTTÄMÄTÖN molekyyli ylläpitämään VEREN MÄÄRÄÄ
On hyvin todistettu Tutkimuksin- Että Matalammilla INLUSIINI tasoilla- Joita siis nähdään Matala Hiilari -ja KETO Ruokavaliolla- Se johtaa Hurjaan SODIUMIN hukkaantumiseen Virtsan mukana- Tämä on hyvin tunnettua kaikkialla maailmassa
07:50 Tämä tapahtuu- ja johtuu siitä että on 4 transportteria MUNUAISISSA- Jotka osallistuvat Sodiumin Säästämiseen kehossa- JA nämä kaikki 4 ovat INSULIININ Aktivoimia
Tämän vuoksi Matalan Insuliini tasoilla häviää virtsan mukan enemmän Sodiumia- JA tapahtuu siis VEREN MÄÄRÄN laskua- joka voi aiheuttaa huimausta seistessä- Tätä oiretta kutsuttiin jo ATKINSIN Ruokavalio aikana ”Atkinsin Flunssana”

08:17 Ja kun huomioidaan Matala Hiilari Ruokavalion johtavan kasvaneeseen SUOLAN häviämiseen- Tarpeen on saada SODIUMIA lisravinteena – Tämä on tunnettu siis jo jonkin aikaa- Yksi ensimmäisistä KETO Ruokavalion Tutkimuksista vuodelta 1980 – siinä todettiin- että 3-5 grammaa SODIUMIA per päivä tarvitaan – jotta Veren määrä pysyy normaali tasolla – Ja tällä lisäravinne varmistuksella saatiin ylläpidettyä Suorituskykyä huimasti (significally) ja Veren Määrä taso ylläpidettyä-
Tutkimus 1980 ”low-Calorie Protein versus Mixed Diet”
-linkki- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7383079/
Tutkimus 1980 ”Nitrogen and sodium balance and sympathetic-nervous-system activity in Obese subjects treated with a low-calorie Protein or Mixed diet” New England Journal of Medicine, 302 (9), 477-482
-linkki-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7351972/
08:45 Kiinostavaa on että SUOLAAMALLA Ruuan maukkaaksi- Tämä Ei vielä Riitä tämän SODIUMIN tarpeen täyttämisen – Eli myös agressiivinen SODIUMIN lisääminen on tarpeen ”the use of low and noncaloric condiments (salt, pepper, spices, etc) was encouraged to allow flavoring of meals but was not recorded due to the inability to tract their minmal weihght.”
Ja näyttääkin siltä- että SODIUMIN Lisä syönti Matala Hiilari Ryhmässä- Super Nova tutkimuksessa EI ollut TARPEEKSI Korkealla tasolla-
Eli” Low-Carb ryhmän jäsenet saivat 1-3 electrolyytti juomaa VIIKOSSA- Mutta ei tarkkailtu kuinka monta he todellisuudesssa ottivat
09:15 Eli SODIUMIN Lisätarve ei todellakaan täyttynyt Matala Hiilari Ryhmässä Super Nova Tutkimuksessa- Kun heitä ohjattiin myös ”lisätkää suolaa vain maun mukaan ruokaanne”
JA käytäntö on osoittanutkin että SODIUMIN VAJAUS on yleistä KETOOSI URHEILIJOILLA

09:28 Päivittäinen POTASSIUMIN TARVE – Eli Potassiumin tilanne ei ole yhtään parempi:
Tutkimus 2018 ”Organization of Dietary Control for Nutrition-training intervention Involving Periodized Carbohydrate Availibility and Ketogenic Low. Carbohydrate High-Fat Diet” Internatial Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism, 1-10
-linkki-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29431534/
Tutkimuksessa 3 ryhmää-
-Korkea Hiilihydraatti
-Jaksotettu Hiilihydraatti ja
-Matala hiilihydratti Ryhmät
Matala hiilihydraatti ryhmässä oli siis matala SODIUMIN SAANTI- JOPA matalampi kuin suositeltu USDA Ohjeissa tai Australian ohjeissa

09:41 Ja kuten Sodium- myös POTASSIUM on erittäin tärkeä Optimaaliseen Fyyseen SUORITUSKYKYYN
Eli Electrolyytti LISÄ RAVINTEIDEN lisäksi oli vajausta myös MICRO RAVINTEIDEN osalta Matala-Hiilihydratti Ryhmässä- verrattuna Korkea Hiilihydraatti ryhmään
09:58 TÄMÄ ON YLLÄTTÄVÄÄ- koska Matala Hiilari Ruokavalio sisältää Ravinto Rikasta ruokaa
10:03 Tässä on graafi Super Nova tutkimuksesta- Electrolyytti Microravinteiden mitatuista määristä
Keltaisella korostetttuna näet VAJAUKSET Matala Hiilari Ryhmässä- Thiamin- Riboflavin- Niasin kaltaiset (equivivalents)
C-Vitamiini- Folaatin kaltaiset- ja Rauta

10:13 JOTEN selvästi Super Nova tutkimuksessa ei arvioitu ainostaan Hiilihydraattien mutosta – vaan Electrolyyttien ja Microravinteiden muutosta- Merkittävinä Löydöksinään
10:24 Potassium 19 K-
Eli ei ainoastaan SUPER NOVA tutkimus ollut Logistinen epäonnistuminen lyhyenä aikana- VAAN Moninaiset Electriolyytti ja Microravinne Vajaukset- Seurauksena- EN USKO heidän päätelmänsä olevan valideja

10:44 Katsotaan nyt Tutkimusta JOSSA Urheilijat olivat jo saavuttaneet
KETO- ADAPTAATION:
Tutkimus KETO Ruokavalioista 2016 ”Metabolic charasteritics of Keto-Adapted Ultra-endurance runners” Metabolsm, 65 (3), 100-110
-linkki-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26892521/
Tämä tutkimus koski myös Eliitti Urheiljoita- 20 Ultra maratoonaria ja Iron Man- Pitkien matkojen Urheilijaa
-10 Heistä Korkea Hiilihydratti ryhmänä
– ja 10 Matala hiilihydraatti Ryhmänä
Ja nyt nämä Matala Hiilihydraatti ryhmään Urheilijat olivat olleet KETO-Ruokavaliollaan jo 9 KUUKAUTTA
Tutkimus toteutettiin 3-Tunnin Juoksumatto suorituksena 64 % Vo 2 max tasolla
11:14 Katso tutkimuksen kuvaajaa – kun tutkitaaan samoin kuin Super Novassa Rasvan hapettumisen määrää (fat oxidation):
Korkea hiilijhydraatti ryhmä paras Rasva oxidaatio- 0,64 (gr/min)
Ja Matala- Hiilari ryhmässä 1,54 (gr/min)
MUTTA muista- Yksi pää KRITIIKKI KETO Ruokavalioslle on se- ettei se tue korkea tasoista Urheilusuoritusta- ELI tämä HUIMASTI korkeampi Rasvan Hapettuminen jo kertoo aivan muusta
Eli väite että vaikka Rasvan hapettuminen onkin korkealla tasolla- Tämä johtaisi heikompaa suorituskykyyn Korkeilla suoritukyky vaatimuksilla
11:53 Katsotaan siis MITÄ tapahtui Rasvan Hapettumisen Määrälle- juuri korkeammilla suoritukyky tasoilla-
HUIMA ERO määrässä ja myös Kestossa Matala Hiilihydraatti ryhmän eduksi
(https://vespapower.com/)
Nyt Eliitti MARATOONARIT juoksivat noin 82 % Vo2-max Tasolla- ja kuten näet Korkea hiilihydraatti urheiloilla oli matala rasva oxidaatio taso- heitä tukemassa vain VAATIMATTOMASTI ENERGIAA
Verraten MATALA HIILARI Ruokavalio ryhmä- joka METABOLISOI keskimäärin 1 gramman Enemmän rasvaa joka MINUUTTI- Tällä korkealla KISA Maratooni-TASOLLA
12:24 Katso kuvia Matala ja korkea hiilihydratti ryhmistä (high carb-versus Low-carb)
Tämä RASVA Oxidaation taso- voidan kääntää vastaavaan Hillihydraattien vähyyteen- Graafin x-akseli on minuuttia

12:32 Tämä tutkimus katsoi myös Glycogeeni -VERENSOKERI tasoja- joka kansan MYYTTINÄ – Olisi matalammalla tasolla KETO Ruokavaliolla
Tämä on tärkeä asia- Jos hyväksyt että Glycogeeni Varastot ovat matalammalla KETO ruokavaliolla- Niin sitten saatat myös ajatella että Suorituskykykin on matalamapi KETO Ruokavaliolla
12:52 Eli tässä tutkimuksessaTutkimus KETO Ruokavalioista 2016″ Metabolic charasteritics of Keto-Adapted Ultra-endurance runners” Metabolsm, 65 (3), 100-110
-linkki- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26892521/
Sama kuin edellä- Oltiin rohkeampia kuin minä- eli otettiin Ihonalainen lihas näyte (biopsies) 3 eri paikasta lihaksia jokaiselta Urheilijalta – jotta saatiin tarkasti esille Lihasten Glycogeeni varastot

12:00 Tässä on tutkimuksen kuvaaja Glucogeeni varastoista- JA tämä yllättää monet meistä- Glycogeeni Varastot olivat yhtä suuret Korkea ja Matala Hiilihydratti ryhmissä- eikä yhtään vajausta täss Matala hiilihyrdraatti Urheilijoiden ryhmässä
13:18 JA 3 Tunnin Juoksumatto juoksun 82 % Vo2 max teholla- jälkeen SEKÄ 2 Tuntia juoksusta: Glycogeeni varastot lihaksissa olivat samalla tasolla molemmissa ryhmissä
Korkea Hiilihyrdraatti Urhielija ryhmä sai Hillihydraatti juomasekoituksia ja Matala hiilihydraatti ryhmä RASVA juoma sekoituksia Palautusjuomana Juoksusta

13:38 ELI voimme todella laittaa Maton alle MYYTIN siitä että Glycogeeni varastot ovat aina matalammalla KETO Ruokavaliolla
2018 ”Keto-Adaptation enchances exercise performance and body composition responses to traning in endurance Athletes” Metabolism, 81, 25-34-linkki- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29108901/
JA tämä tarkoittaa että KETO Ruokavalio Urheilijoiden pitäisi kyetä suoriutumaan hyvin Korkea intesiteetin Suorituskyky lajeissa- ilman mitään Voima häviöitä

13:55 Katsotaanpa tarkemmin TÄTÄ Tutkimusta jossa katsottiin juuri VOIMAN TUOTTOA KETO Ruokavalio Urheilijoilla
Eli tässä tutkimuksessa oli mukan Korkean tason Kestävyys Urheiloijoita- eri lajeista kuten Triathlon- Pyöräily ja Maratooni- Ja joukko jaettiin kahteen ryhmään- Korkean ja Matalan Hiilihydraatin Ryhmiin- JA Suorituksina KESTÄVYYS VOIMA- ja KORKEA- TEHOINEN INTERVALLI harjoittelut
14:15 JA 12 viikon tutkimus jakson lopussa- 100 kilometrin juoksu koe-
Tulos parani Korkean Hiilihydraatin ryhmässä 1.minuuttia 13 sek versus Matalan hiilihydraatin ryhmässä 4 minuuttia 7 sekuntia (time trial-TT, min/s) NÄMÄ muutokset eivät kuitenkaan olleet ”tilastollisesti Merkittäviä”

14:30 SE MIKÄ oli TILASTOLLISESTI MERKITTÄVÄÄ- Oli Erot PEAK POWER– HUIPPU TEHOT mittauksissa (SS peak power RP) (w/kg)- eli 6- sekunnin SPRINTTI- Ei juuri muutosta (0,1 sekuntia) Korkea Hiilihydraatti ryhmässä- MUTTA 0,8 sekunnin muutos parannus Matala Hiilihydraatti ryhmässä keskiarvoina

14:50 Ja Välittömästi tämän (TT)-Time Trialin jälkeen KRIITTINEN VOIMA TESTI (critical power) missä MAKSIMI-VOIMA ylläpidettiin 3 MINUTTIA
Nyt Korkea Hiilihydraatti Ryhmässä VOIMAT VÄHENIVÄT(-0,7deterioration) JA Matalan Hiilihydraatin ryhmässä VOIMATASOT olivat KASVANEET (+1.4 improvement) keskiarvoina
Eli Matala hiilihydraatti Urheilijat aloittivat matalammilla Voima tasoilla Tutkimuksen – molemmissa näissä ulottuvuuksissa- JA 12 viikon tutkimuksessa päätyivät Korkeammille VOIMA TASOILLE kuin Korkea Hiilihydraatti ryhmä- Keskiarvoina
15:14 Eli tämä tutkimus ei tue KETO ruokavalion Voimatasojen heikkoutta- PÄINVASTOIN! !

15:18 Kuten aiemmin SUPER NOVA tutkimus 3-viikon Tutkimus ajalla löysi Heikentynyttä Harjoitusten suorituskykyä Matalan Hiilihydraatin Ryhmässä

KYSYMYS siis kuuluu- ONKO tehty Pitemmän ajan tutkimusta- jossa tutkitaan HARJOITUS TEHOJA (exercise efficiency)

15:34 KYLLÄ: Tutkimus 1980 ”Capacity for Moderate Exercise in Obese Subjects after Adaptation to Hypocaloric, Ketogenic Diet”
Department of Medicine, UNI of Vermont College of Medicine, Burlington, Vermont 050405
-linkki-https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7000826/
Tämä on siis tutkimus vuodelta 1980- joka tutki HARJOITUS TEHOJA 6- VIIKON periodilla- Osallistujat KETO Ruokavaliolla ja heille turvattiin Electrolyytit Lisäravinteina
Mutta tutkimuksessa oli pieni Twisti- Koska KETO Ruokavaliolla Osallistujien paino putosi- Niinpä LOPPU TESTI suoritettiin vastaavilla Lisäpainolla repussa kuin paino oli pudonnut- Kompensoimaan pudonnutta kehonpainoa
Samalla kun tämä kertoo hieman ”co- founder” efectiä lopputoksiin- TULOS oli SILTI Tilastollisesti Merkittävä – JA täytyy sanoa tutkimuksesta myös- ETTEI sen aikana HARJOITELTU lainkaan

16:07 Tutkimus tuloksista– Tutkimuksen alussa ennen painon putoamista Osalliistujat käyttivät noin 1,88 litraa HAPPEA per Minuutti- Kontrolloidussa HARJOITUS TEHO testissä
JA kun tämä sama testi suoritettiin 6- viikon Tutkimuksen lopussa- Kun Repuissa oli ”kompensaatio”lisäkuormaa painonpudotuksista- Osallitujien HARJOITUS TEHO oli Parantunut:
Enää 1,5 Litraa HAPPEA per Minuutti oli tarpeen- HUIMAA

LISÄKSI osallitujat kykenivät kävelemään Juoksumatolla 55 % pidemmälle ennen uupumista- kuin ennen KETO Ruokavalion aloittamista- HUIMAA

16:35 Kun kootaan nämä TUTKIMUS LÖYDÖKSET- josta voimme havaita että KETO RUOKAVALIO – Jossa on aikaa KETO-ADAPTATION syntyyn (4-6 kuukautta) Näin KETO ruokavalio voi lisätä HARJOITUS TEHOJA (exercise efficiency) Super Nova Tutkimusten 3-viikon tutkimusaika löydösten VASTAISESTI

16:49 Älkäämme unohtako – että HAPEN MÄÄRÄ (oxygen load) KETOONIEN valmistuksessa- NE rakentuvat MAKSASSA- ja kun ne kuljetetaan Maksasta harjoitettaaviin LIHAKSIIN- NE ovat PALJON TEHOKKAAMPIA kuin HIILIHYDRAATTI substraatit
Tutkimus 2019 ”The impact of keto-adaptation on exercise performance and the role of metabolic-regulating cytokines” The American Journal of Clinical Nutrition
-linkki- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522012217

17:00 LUUSTON TERVEYS
Muutetaanpa vaihetta hieman- Katso Otsikko”keto diet craze warning” Sarah Berry – ja viitta Louise Burkeen- (the head of sports nutrition at AIS) ja varoitetaan ja pelotellaan KETO Ruokavalion LUUSTON TERVEYS vaikutuksia- Australiaisten tutkijoiden väitetään löytäneen ”impaired bone health”
ELI tämä otsikko nousi hiljattain SUPER NOVA tutkimuksen jatkoksi- Katsoen LUUSTON terveyttä
Onnetomuudeksemme- Useat otsikot joita nousee juuri tästä SUPER NOVA tutkimuksesta-
NE TOTAALISESTI VÄÄRIN TULKITSEVAT todisteita
Tutkimus 2019 ”a Short-term Ketogenic Diet Impairs Markers of bone health in response to exercise”
-linkki- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32038477/
Tämän tutkimuksen ANALYYSI perustui LUUSTON ”turnover markers” uudistumis markkeriden määrään SUPER NOVA tutkimuksen Urheilijoilla- Joiden tiedämme olleen vailla KETO-ADAPTAATIOTA vain 3-viikon Keto ruokavaliolla- SEKÄ heillä ole merkittävä SODIUM ja POTASSIUM vaje kuten myös useiden muiden Microravinteiden puutos
17:35 JA on selvää että SODIUMIN ja POTASSIUMIN vaje – Se johtaa huonoon luiden terveyteen
Kuten esimerkiksi ”womanś health initiative” Tutkimus oli yhdeltä osaltaan LUUSTON terveys tutkimus- ja osoitti kuinka SODIUMIN puutos liittyi korkeampaan lantion murtuman riskiin- SEKÄ POTASSIUMIN vaje on osoitettu johtavan LUUSTON MUODOSTUMISEN vajeeseen

17:55 Vieläkin edemmäs- GLUCOGEENI Vajaus- liittyy Epätäydelliseen KETO- ADAPTAATION- Ja tämän myös Tutkimuksen tekijät kertoivat Tilastollisesti merkittäväksi löydökseksi
18:06 JOTEN SELVÄSTI johtopäätökset joita SUPER NOVA tutkimuksesta on vedetty – eivät PÄDE PITKÄ AIKAISEEN KETO RUOKAVALIOON

18:11 Jotakuinkin läpäisevää – mutta tärkeää- LUIDEN MURTUMA RISKI- Saadaanko RAVINTEIDEN AVULLA parannettua Luiden terveyttä
Suhteellinen ENERGIAN VAJE Urheilussa- aiemmen tunnettu ”female athlete triad” Nais urheilijoiden Koe- se liittyy vahvasti juuri Luuston terveyteen – JA Yksi Pää syy heikentyneeseen tilaan liittyy ENERGIAN saatavuuden VAJEESEEN- periaatteessa energian saatavuus fyysisiin toiminteisiin – kuten Luustomme terveyden ylläpitoon

18:40 KETO Ruokavalio itseasiassa LISÄÄ Energian SAATAVUUTTA KOSKA Insuliin tason madallus- SE sallii energian vapautumisen KEHON RASVA Varastoista
18:47 Tämä osoitettiin elegantisti 2018 tutkimuksessa- Y-akseli (TEE) muutos kcal/d- x- akseli eri ruokavaliot LO= matala hiilari
”Effects of a low carbohydrate diet on energy expenditure during weight loss maintenance” Randomized Trial BMJ, k4583
-linkki- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30429127/
Tutkimuksessa vertailtiin osallistujien

Matala- Keski- ja Korkea HIILIHYDRAATTI ruokavalio ryhmissä
Kuten kuvaajasta näemme- MATALA HIILIHYDRAATTI Ruokavalio Ryhmässä ENERGIAN KÄYTTÖ – liittyen myös Energian saatavuuteen- oli PALJON Korkeampaa kuin vertailu ryhmissä- JA korkean Hiilihydraatti ryhmän energian saatavuus JOPA VÄHENI
ERO näiden ryhmien välillä käytettävissä olevien energian määrässä oli HUIMA- jopa 278 kilokaloria päivässä- JOKA vastaa noin TUNNIN keskikovaa liikuntaa

19:16 KALSIUMIN Imeytymisen toinen KRIITTINEN tekijä Luiden terveydessä on riittävä PROTEIINIEN SAANTI
Tämä saattaa haastaa useimpia- sillä tiukassa on MYYTTI sitä että korkea Proteiinien syönti on vaaraksi luiden terveydelle
Tämä MYYTTI nousi Löydöksistä noin 100 vuotta sitten – jossa löydoksenä oli Korkea Proteiini Ruokavaliolla havaittiin korkealla tasolla KALSIUMIA VIRTSASSA
MUTTA
Tutkimus 2005 ”The Impact of dietary protein on calcium absorption and kinetic Measures of Bone turnover in Women” the Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 90 (1), 26-31.
-linkki- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15546911/
19:36 Katso Tutkimuksen Kuvaajaa KALSIUMIN IMEYTYMINEN % Y- akselilla ja
NAUTITUN PROTEIININ määrä g/kg X- akselilla niiden keskinäinen SUHDE
Eli nykyään on hyvin ymmärretty- että Tämä KALSIUMIN ERITTYMINEN VIRTSAAN ILMENEE samaan aikaan KALSIUMIN IMEYTYMISEEN SUOLISTON kautta
JA ETTÄ nautitun PROTEININ Netto efekti Kalsiumin Pysymiseen Kehossamme on Positiivinen!
19:50 Tässä näet Tutukimuksen KUVAAJAN ja suhteen nautitun PROTEIININ ja SUOLISTON kautta Imeytyvän KALSIUMIN suhteesta- eli Ne kasvavat RINTA RINNAN!

20:00 Näemme tässä Electroni Mikroskoopin kuvaa – Mikrograafi de-mineralisoitu kuva LUUSTA- Itse asiassa näet kuvassa PROTEIINI KOLLAGEENI Säikeitä- JOTKA koostavat 40 % osuuden LUUSTON KUIVA PAINOSTA

20:13 Tutkimus 2002 ”Calcium intake influences the association of protein intake with rates of bones loss in elderly men and women”
Tämä tutkimus vuoselta 2002 oli erityisesti D-Vitammini ja KALSIUM Lisäravinteista
Mutta tutkimuksessa oli myös Twisti- JOKA salli tutkijoiden harkita PROTEIINIEN TÄRKEYTTÄ LUUSTON TERVEYTEEN
Eli kyse oli Randomoidusta Kontrolloidusta Tutkimuksesta jossa katsottiin Kalsiumin ja D- Vitamiinin- nautittujen lisäravinteiden VAIKUTUKSIA-
nimenomaan LUUSTON Mineraali Tiheyteen joka toteutettiin DEXA Scannauksella- 3 vuoden tutkimus ajalla- Tutkimus populaationa oli Miehiä ja Naisia iältään yli 65 vuotta

20:45 Jos ajattelemme LOOGISESTI tätä KALSIUMIN SAATAVUUDEN lisäämistä – Lisäämällä näitä Lisäravinteita- Jotka saattavat vähentää luuston liukenemisen tarvetta (need to break down bone) ELI lisä Kalsiumin VAIKUTUSTA Luuston Vahvuuden Heikentymiseen- eli OSTEOPOROOSIN etenemiseen
MUTTA kun huomioimme- että LUUSTON Kuiva Painosta 40 % koostuu PROTEIINEISTA
SILLON näistä lisäravinteista PUUTTUU keskeinen- eli PROTEIINI jonka avulla saadaan UUTTA LUUSTOA muodostumaan
21:07 Eli TUTKIJAT tässä tutkimuksessa tekivätkin jotain erittäin OIVALLISTA: He jakoivat Tutkimus Populaation 3 ryhmään- NAUTITUN PROTIININ suhteen

21:15 Katso kuvaajaa- reisiluun kaulan murtuma- ”Femoral neck”
Eli Y-akselilla LUUSTON Tiheys (BMD) Muutos %
ja X- akselilla Nautitun PROTEIININ määrä -matala (LO) Medium ja Korkea (High) nautitun Proteiinin määrät
JA Matalimman Proteiinin ryhmässä nähdään pieni LUUSTON mineraali-TIHEYDEN HEIKENTYMINEN
3 vuoden tutkimus aikana- VAIKKA nautitun D-VITAMIININ ja KALSIUMIN osuus pidettiin samana ryhmien välillä
JA Keski korkean PROTEIININ ryhmässä nautitun nähtiin pieni Luuston mineraali-tiheyden kasvu

KUN Korkean nautitun PROTEIININ ryhmässä nähtiin 2,5 % HUIMA kasvu LUUSTON mineraali TIHEYDESSÄ 3-vuoden tukimusaikana- ILMAN LÄÄKKEITÄ!
Ja muista että tutkimus populaatio koostui yli 65 vuotiaista- joista 50 % oli Menopaussin jälkeisiä (postmenopausal) Naisia!

21:53 Nostaisin tässä kohtaa HUOLEN KALSIUM LISÄRAVINTEISTA (suplementtation)- ELI on Tutkimuksia jotka Indikoivat niiden LISÄÄVÄN RISKIÄ ”all causal Mortality” eli Yleiseen KUOLLEISUUTEEN
3 tutkimusta
2006 ”Vitamin K and the prevention of fractures” Archives of Internal Medicine, 166 (12), 1256
-linkki- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16801507/
2010 ”Effect of Calcium supplements on risk of Myocardial Infarction and cardiovascular events” Meta-analysis. BMJ, 341 (jul29 1), c3691-c33691
-linkki- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20671013/
2013 ”Long-term Calcium intake and rates of all-cause and Cardiovascular Mortality” Community based perspective longitudinal cohort study, BMJ, 346 /feb12 4), f228-f228
-linkki- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23403980/

ELI SUOSITTELENKIN LISÄRAVINTEIDEN sijaan OIKEAA Ravinteikasta RUOKAA
– ja jos tämä ei ole mahdolista Yhdistä Kalsiumi lisäravinne ja K-Vitamiini lisäravinne- joilla kuitenkin on joitakin todisteita ”vascular calsification” VERISUOONISTON KALKKIUTUMISEEN- Samalla kun LUUSTON terveys on parantunut

22:17 URHEILIJAN KEHON KOOSTUMUS – KETO Ruokavalio
Yksi asia jota olemme vain hipaisseet- MATALA HIILIHYDRAATTI- ja KETO-Ruokavalion vaikutusta URHEILOJOIDEN KEHON KOOSTUMUKSEN
Ei ole Epäselvää että Matala Hiilihydraatti KETO Ruokavalio on paras PAINON HALLINNAN Ruokavalio

22:33 Vuosien 2003 ja 2008 välillä oli 62 Randomoitua Kontrolloitua Eri TUTKIMUSTA– joissa vertailtiin
MATALA RASVA ja MATALA HIILIHYDRAATTI Ruokavalioita Painon pudotuksen vaikutusta
31 näistä tutkimuksista oli tuloksiltaan TILASTOLLISESTI MERKITTÄVIÄ
Olen poiminut ne tähän- ei mitään ”kirsikoiden päältä poimimista”
Punaisilla palkeilla Matala Rasva ja Sinisillä palkeilla Matala Hiilihydraatti Ruokavaliot
JA kuten näet- Sininen palkki on joka tutkimuksessa on korkeampi jokaisessa tutkimuksessa- eli enemmän painon pudotusta saavutettiin jokaisessa tutkimuksessa Matala hiilihydraatti ruokavaliolla
23:02 JA näemme tämän myös URHEILIJOISSAMME
Tutkimus 2012 ”Ketogenic diet does not affect strength performance in elite artistic gymnasts”
-linkki- https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-9-34
Tämä oli 30 päivän tutkimus VOIMISTELIJOISTA Matala hiilihydraatti Ruokavaliolla-low carb- KETO Ruokavaliolla- VERRATEN Korke Hiilihydraatti Ruokavalioihin
23:14 KETO Ruokavaliolla Voimistelijat pudottivat MERKITTÄVÄSTI Kehon RASVAA- KUN samaan aikaan Korkea Hiilihydraatti Ruokavaion ryhmässä ei poltettu lainkaan kehon rasvaa
23:25 Tämän lisäksi KETO Ruokavalion ryhmässä – huolimatta kehon rasvan häviämisestä- He eivät menettäneet lainkaan LIHAS MASSAA- eikä VAHVUUTTA ja VOIMAA
23:35 Ja keskeinen etu Matalalla kehon rasvan tasolla on selkeä ja ilmeinen juuri urheilijoille
Useat Perinteisellä KORKEA HIILIHYDRAATTI Ruokavaliolla etenevät Urheilijat – menevät läpi harjoittelu ja kilpailu periodit ENERGIA VAJEESSA- myös kilpailuihin – koska He eivät kykene pitämään Kilpailu painoaaan läpi kauden – ja nämä Energia vajeen ajat – ne vähentävät Energian SAATAVUUTTA- ja vaikuttavat harjoitteluun ja vaarantavat Suorituskyvyn kehitystä

24:02 Ja kuten olemme nähneet- Painon pudottaminen KETO Ruokavaliolla ei rajoita Energian Saatavuutta- JA kun seuraavan kerran näet Urheiljan KIPUILEVAN Painonsa kanssa- MUISTA silloin- Hiilihydraattien Rajoittaminen todennäköisesti auttaa häntäkin

24:16 Nyt LOPUKSI ajatuksia-
Hyvin pitkään – Raskaampi kuin ilma- eli Lentokone ja lentäminen oli mahdotonta-
JA sitten: Neitsyt matkalla Wrightin Veljesten keskustelu – Miten lento olikaan mahdollista- ja miten tehdä se entistä paremmin-
Tällainen on myös KETO- Ruokavalion matka
Pitkään uskottiin- että Glycogeeni varastojen ja optimaalinen Voiman ylläpito KETO Ruokavalio olisi mahdotonta
MUTTA nyt tiedämme ettei se ole näin-
Eikä Keskustelu kuulukkaan enää ”onko KETO Ruokavalioilla Roolia Urheilussa”
VAAN ”kuinka parannamme sillä Urheiljoidemme suorituskykyä”

ja MINÄ itse varmistan että minun Urheilijani tietävät
KETO Ruokavalion YLIVOIMAISUUDEN – ja ELEKRTOLYYTTIEN ja PROTEIINIEN tarpeen
JA ymmärtävät että KETO- ADAPTAATION syntyminen (Ketoosi Ilmaston saamiseksi kehoon) Urheilijoiltakin vaaditaan noin 4-6 kuukautta
Kiitokset